Kannatan sekä lakkoa että leikkauksia

Suomen kansa on äänestänyt kolmeksi suurimmaksi puolueeksi keskustan, perussuomalaiset ja kokoomuksen. Voi siis sanoa, että hallitus on valittu demokraattisesti. Meidän on siis hyväksyttävä hallituksen tapa ”saada Suomi nousuun”. Sipilä haluaa myös johtaa Suomea kuin suuryritystä, mikä ei monien mielestä ole kovin hyvä asia. Minun mielestäni leikkaukset tai työajan lisääminen ei ole kovin hyvä tapa saada Suomea nousuun. En myöskään pidä järkevänä Suomen johtamista suuryrityksen tavoin. Nyt on kuitenkin tällainen hallitus, joten opetellaan elämään sen kanssa.

 
Olisin halunnut yhteiskuntasopimuksen leikkauksien tilalle. Outoa, koska kannatan kuuden tunnin työaikaa. Hallitus ei kuitenkaan ole kovin innoissaan työajan lyhentämisestä, joten unohdetaan se. Työajan lisääminen parilla kymmenellä minuutilla päivässä olisi ollut tasapuolinen. Se ei olisi ollut keneltäkään pois mistään muusta kuin vapaa-ajasta. Pitkällä työajalla voisi olla myös muita etuja. Leikkauksista tuskin tykkää kukaan. Paitsi ne, joita leikkaukset eivät koske.

 

Leikkauksissa näen kuitenkin vähän järkeäkin. Viikonloppulisät on hassu ajatus. Sunnuntailisä on korvaus siitä, että ei pääse kirkkoon. Nykyään sunnuntai ei kuitenkaan eroa lauantaista millään tavalla. Sitä paitsi ihminen ammattia valitessaan on varmasti tiennyt, että työhön voi kuulua myös viikonlopputöitä. Esimerkiksi USA:ssa ajatusta viikonloppulisistä pidettäisiin huvittavana. En kuitenkaan kannata niiden poistamista kokonaan. Kyllä siitä, että on viikonloppuna töissä, pitää saada jonkinlainen korvaus. Nyt sunnuntailisiä on leikattu 25 %. Se ei tarkoita sitä, että sunnuntain tulot laskisivat neljänneksen. Nykyään sunnuntaipäivästä saa 12,5 % vähemmän palkkaa. Toinen hyvä asia leikkauksissa on julkisen sektorin lomien lyhentäminen. On epäoikeudenmukaista, jos julkisella sektorilla on enemmän lomaa kuin yksityisellä. Leikkausten huono puoli on se, että ihmisten palkka laskee. Lomilla ja lisillä ei mielestäni ole oikein korvata huonoa palkkaa. Kannatan näitä kahta leikkausta, mutta siten, että tilalle saadaan korkeampi tuntipalkka.

 
Ammattiliitoissa ei ymmärretty, että Sipilä on tosissaan. Siksi yhteiskuntasopimus ei mennyt läpi. Nyt ammattiliitot ovat vihaisia myös siksi, että kolmikantaa ei noudatettu. Moni on varmasti ammattiliittojen kanssa eriä mieltä. Siihen on jokaisella täysi oikeus. Suomessa on mielipiteenvapaus.

 
Tämän takia on ymmärrettävää, että ihmiset ovat vihaisia. Kukaan ei pidä siitä, että saa vähemmän palkkaa. Lakkoilijat pitävät leikkauksia epäoikeudenmukaisina. Lakko on hyvä tapa kertoa mitä mieltä on. Lakon tarkoitus ei ole saada Suomea nousuun. Totta kai lakosta on paljon haittaa. Jos lakolla ei olisi minkäänlaisia vaikutuksia, mitä hyötyä siitä silloin olisi? Lakkoilijoiden tarkoitus on näyttää kuinka tärkeää työtä he tekevät. Ehkä joku ymmärtää, että tärkeästä työstä pitääkin maksaa.

 
Ei ole kovin ystävällistä syyllistää lakkoilijoita. Se on perustuslaillinen oikeus. Onhan Suomessa lakkoiltu yleisen ja yhtäläisen äänioikeudenkin puolesta. Nyt lakkoillaan epäoikeudenmukaiseksi koettuja leikkauksia vastaan. Kukaan ei lakkoile siksi, että olisi laiska. Ketään ei ole kielletty menemästä töihin. Ei kaikilla ole varaa lakkoilla. Kaikki eivät saa lain mukaan osallistua lakkoon. Jos leikkauksista ei ole haittaa itselle, voidaan osallistua tukilakkoon. Kaikki eivät halua, se on täysin hyväksyttävää. En kuitenkaan ymmärrä, mitä lakkoa vastustamalla halutaan saada aikaan. Halutaanko sillä ylpeillä, että itsellä ei ole mitään hätää vai halutaanko sillä vain kertoa, että on leikkauksien puolella? Lakkoilemalla halutaan puolustaa työntekijöiden etua. Siksi meillä on kahdeksan tunnin työpäivät, pitkät lomat ja useilla aloilla riittävän hyvät palkat. Oikeuksia ei saada kiltisti töitä tekemällä vaan esimerkiksi lakkoilemalla ja mieltä osoittamalla.

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi