Ilmastonmuutos / YK-liiton kilpailu

Kirjoitin tämän YK-liiton YK ja maailman tila -kilpailua varten. Luulin jo hukanneeni tämän ennen kuin löysin tämän tietokoneeni Paskaa-kansiosta. Tuskin tämä kovin huono on kun sain kuitenkin kunniamaininnan. Kilpailussa piti kirjoittaa korkeintaan 5000 merkkiä aiheesta joka liittyy kestävään kehitykseen. Lisäksi piti tehdä käsitekartta, mutta sitä en julkaise täällä. Enhän minä edes tiedä mikä on käsitekartta. 😀


 

Uskon ilmastonmuutoksen olevan suurin este kestävälle kehitykselle ja YK:n vuosituhattavoitteille. IPCC on arvioinut lämpötilan nousevan 1,8 – 4,5 °C vuoteen 2100 mennessä. Vaikka pienestä lämpötilamuutoksesta ei välttämättä ole ongelmaa ihmiselle, aiheuttaa se suuria tuhoja ympäristölle, ja sitä kautta ihmiselle. Uskon myös, että ilmastonmuutos on suurimmaksi osaksi ihmisten aiheuttama. Vaikka siihen saattaa olla muitakin syitä, on meidän joka tapauksessa tehtävä asialle jotain, koska ilmastonmuutos aiheuttaa jo nyt paljon tuhoa ja kärsimystä.

Ilmastonmuutos lisää nälkää, köyhyyttä, sairauksia ja lapsikuolleisuutta kuivuuskausien pidentyessä, trooppisten tautien esiintymisalueiden laajentuessa ja äärimmäisten sääilmiöiden lisääntyessä. Luonnosta katoaa jatkuvasti kokonaisia eläin- ja kasvilajeja, jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Puolet maapallon asukkaista asuu ranta-alueilla. Tulvat ja merenpinnan nousu aiheuttavat paljon tuhoa alavilla rannikkoseuduilla ja Afrikan ja Aasian suurten jokien suistoissa. Jo nyt monilla saarilla on jouduttu siirtämään asutusta sisämaahan ja moni saari on muuttunut asuinkelvottomaksi.

Ilmastonmuutos on suurimmaksi osaksi rikkaiden maiden aiheuttama, mutta kuitenkin suurin osa sen haitoista kohdistuu kehitysmaihin. On selvää, että meidän on tehtävä asialle jotain. Tähän mennessä kansainväliset tavoitteet ovat olleet aivan liian matalalla, eivätkä tavalliset ihmiset ole tehneet juuri mitään asian eteen.

Energiantuotanto aiheuttaa kaksi kolmasosaa maailman ilmastopäästöistä. Energiantuotannossa käytetään enimmäkseen uusiutumattomia luonnonvaroja. Kaikki uusiutumattomat energialähteet eivät ole huonoja ilmastopäästöjen takia, mutta niillä on muita vakavia ympäristöhaittoja. Mitkään energialähteet, edes uusiutuvat, eivät ole ongelmattomia. Esimerkiksi tuulivoima aiheuttaa melua ja vesivoima aiheuttaa ongelmia vesiekosysteemille ja kalakannoille. Parasta olisikin ottaa käyttöön entistä enemmän aurinko- ja tuulivoimaa. Kaikki eivät näitä energiamuotoja kannatta esimerkiksi siksi, että se on kallista tai epävarmaa ja vaihtelut vuodenaikojen ja vuorokaudenaikojen välillä ovat suuria. Nämäkin ongelmat voidaan ratkaista jos sitä oikeasti halutaan. Se on kallista, mutta työllistää paljon ihmisiä, ainakin tutkijoita ja rakentajia ja saattaa pelastaa maapallon, eikä ydinvoimakaan ole halpaa. Kyse on lähinnä poliittisista päätöksistä. Myös energian kuluttamiseen on kiinnitettävä huomiota.

 Kate Ausburn (CC BY 2.0)

Kate Ausburn
(CC BY 2.0)

Ihmisten pienillä teoilla on merkitystä. Parin huolestuneen kansalaisen kulutusvalinnat eivät paljoa paina jos kuluttaminen on edellytys koko yhteiskunnan toiminnalle. Mainosten avulla meille pyritään luomaan tarve ostaa tavaroita joita emme edes tarvitse. Tulevaisuudessa yhä useampi ihminen saattaa tuottaa itse oman sähkönsä. Tällä hetkellä se on hyvin kallista. Opiskelupaikkoja pitäisi lisätä energia- ja ympäristötekniikan aloille. Kaikki energia uusien hienojen ja turhien laitteiden kehittämisestä on suunnattava energiatuotannon kehittämiseen. Koulussa pitäisi kertoa ilmastonmuutoksesta ja sen pysäyttämisestä entistä enemmän.

Ihmiset ovat kotoisin maapallolta, mutta se ei tarkoita että meidän pitäisi kuolla täällä. Monet uskovat, että vieraille planeetoille muuttaminen on ihmiskunnan selviytymisen elinehto. Kannattaa kuitenkin miettiä, haluammeko tuhota ainutlaatuisen kotiplaneettamme ja siinä samalla mahdollisesti myös itsemme ja monia muita lajeja. Minä olen sitä mieltä että maapallon säilyttämisen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen. Tuli se sitten kuinka kalliiksi tahansa!

Matt Brown (CC BY 2.0)

Matt Brown
(CC BY 2.0)

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi